DOLMALAR
KURU PATLICAN DOLMASI
MALZEMELER
- 1 dizi kuru patlıcan (12 Adet)
- 200 gr orta yağlı kıyma
- 1 orta boy kuru soğan
- 5 diş sarımsak
- 1 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı salça
- 1 Çay kaşığı karabiber ve pul biber
- 1 Tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı sumak ekşisi
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı zeytin yağı
- 1 lt Kaynar su
- Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın.
- Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. (Tırnağınızı patlıcana batırdığınızda, tırnağınız patlıcana geçmeli) Kaynama işi bittikten sonra patlıcanları soğuk sudan geçirip, bir kenara alın.
- Pirinçleri iyice yıkayın ve yarım veya bir saat kadar ılık suda bekleterek süzün.
- Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın.Çok ince olarak keskin bir bıçakla doğrayın.
- Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın.
- Haşladığınız patlıcan ve biberleri hazırladığınız iç harcı ile doldurun (patlıcanların yarısından daha az iç koyun, yoksa dolmalar patlar) ağızlarını sıkarak, ağız tarafı içe bakacak şekilde tencereye sırayla dizin.
- Bir tavada tereyağını eritin. İçine yarım kaşık salça koyup 3-4 dakika kavurun
- Malzemeye göre sıcak suyu ilave edin.
- Dizdiğiniz dolmaların üzerine, dolmaların üzerini kapatacak şekilde hazırladığımız soslu suyu gezdirip,
- Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar (40 dk-60 dk arası) pişirip,5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis edinAFİYET OLSUN....
ETLİ DOLMA
MALZEMELER:
- 13 adet dolmalık biber
- 250 gr. kıyma
- 1 soğan (küp küp doğranmış)
- 1 çay bardağı Pirinç
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Sıvı yağ
- 2 adet domates (küp küp doğranmış)
- Nane, pul biber, karabiber,kimyon
- Maydanoz
- Tuz
- 2-3 diş sarımsak
YAPILIŞI:
Biberlerin sap kısımlarını tam koparmadan içlerini temizleyelim.
Yıkayıp süzelim. İçi için ; kıymayı, soğanı, pirinci, salçaları, sıvı
yağı, tuzu, maydanozu naneyi, pul ve karabiberi,kimyonu bir kapta
karıştıralım. Dolmaların içine doldurup ağızlarını kapatalım.Biberleri
ısıya dayanıklı bir kaba yada fırın tepsisine dizelim.
Salçalı su hazırlayıp biberlerin üzerine dökelim.Folyo ile
dolmaların üzerini kapatalım.önceden ısıtılmış fırında 20 dakika
pişirelim daha sonra folyoyu alıp biberlerin üstleri kızarıncaya kadar
pişirelim. Afiyet olsun.
PATETES DOLMASI
MAZEMELER:
1 kilo patates
200 gr. kıyma
1 adet soğan
Yarım su bardağı domates suyu
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı kaynar su
Tuz, karabiber
YAPILIŞI:
İlk olarak patateslerin kabuklarını güzelce soyun ve ortadan ikiye ayırın, içini ise kaşıkla iyice oyun. Tepsiye sıralanacak şekilde ayakta durması için patateslerin altını hafif düz şekilde kesmeniz daha iyi olur. Daha sonra kararmaması için patatesleri su dolu bir kabın içine koyun.
Bu esnada iç malzemeleri bir tavaya alın ve tamamını birlikte güzelce kavurun. Daha sonra ise fırın tepsisini güzelce yağlayın. Suyun içindeki patatesleri çıkarın ve içlerini hazırlamış olduğunu kıymalı harçtan doldurup, tepsiyegüzel bir sıra ile dizin. Fırını 180 dereceye ayarlayın ve patates dolmalarını fırına sürün. Yaklaşık olarak yarım saat sonra fırından çıkarın ve servis tabaklarına alın. Bir tavada hemen ince bir şekilde doğranmış olan bir kaç diş sarımsak, bir tatlı kaşığı biber salçası ve azıcık tereyağını kavurun ve patates dolmalarının üzerinde gezdirerek servis edin. AFİYET OLSUN....
Yorumlar
Yorum Gönder