ERZİNCAN YEMEKLERİ

   
  ERZİNCAN USULU KEŞKEK



MAZEMELER:
2 tane tavuk budu
yarım kase kuru fasülye
1 kase ögütülmüs bugday
yağ,salça,pulbiber,tuz 
YAPIŞIŞI:
1kase su koy ve ısıt sonra yarım kase kuru fasülyeyi ve 1 kase ögütülmüş bugdayı içine dök biraz haşla sonra 2 tavuk budunu koy ve pişir. sonra farklı bir kapda yağ,salça,pulbiberi yap tenceredeki karşıma kat sonra iyce ezilene kadar pişirservise hazır.
afiyet olsun......

UN ÇORBASI

 MAZEMELER:
*1 küçük soğan
*100 gr kıyma
*1 kase erişte ( evde kesilmiş olursa daha güzel olur)
*1 kaşık tereyağ veya istediğiniz bir yağ
*1 kase yoğurt ( süzme yoğurt la daha güzel oluyor)
*kuru nane ve iki kaşık kadar tereyağ ve sıvıyağ karışımı

                                           
YAPILIŞI:
  Tenceremizde ilk önce ince kıydığımız soğanlarımızı ve kıymamızı soteliyoruz.Sonra üzerine kaynar suyumuzu döküp,tekrar kaynamasını bekliyoruz.Kaynayınca içine eriştelerimizi ve 1 tatlı kaşığı tuzumuzu ekleyip eriştelerimiz pişene kadar bekliyoruz.Suyunu yaptığınız miktara göre ayarlarsınız.Sonra eğer süzme yoğurt kullanıyorsak yoğurdumuzu çorbanın suyuyla hem biraz ısıtıyoruz hemde sulandırıyoruz.Sonra bu yoğurdu çorbamıza karıştıra karıştıra ekliyoruz ve çorbamızı kenara alıyoruz.Yoğurtlu çorbalarda yoğurt eklendikten sonra kaynatılmaz yoksa kesilir.Sonra üzerinin naneli yağını yapıp çorbamıza ekleriz.










KELECUŞ




MAZEMELER:
4 yumurta(haslanmış)
4 adet kuru yufka (varsa erzincana ayit tandır ekmeği) 
1 iri sogan 
kavurma
ayran 
tuz
YAPILIŞI:
Yufkalar küçük olarak parçalanır.bir kapta sogan küçük olarak dogranır ve kavurma ile pembelesene kadar kavrulur  ve tuz eklenır sonra ayran  ayrı bır kapta  bıraz ısıtılır sonra  parcalanan yufkaların uzerine dökülür.sonra kavurmalı karısım her yere eşit miktarda dagıtılır haslanmıs yumurtalarda dogranarak uzerine konur .yemegimiz bira karısık ama hos bir tadı var denemenizi tavsiye ederim afiyet olsun...... 



ERZİNCAN USULU ETLİ YAPRAK SARMASI


MAZEMELER:
Asma yapragı
Yarım kilo kıyma 
salça
1domates
2 biber
dereotu
ince bulgur
Tuz

YAPILIŞI:
kıymay bulguru,derotunu salcayı dogranmıs biber ve domatesi ve tuzu bır kapta yogurun.
asma yapraklarını kucuk parçalara ayırın ve içten biraz alarak sarın. ayrı bir tencerenın dibinede yagda kavrulmus salca yapın ve doldurdugunuz dolmaları ıçine koyun hepsini aynı sekilde doldurun ve kısık ateşte yapraklar pisene kadar kaynatın . afiyet olsun.....



CINGILLI PİLAV



MAZEMELER:
Tereyagı
1 su bardağı pilavlık bulgur
yeşil fasülye (dogranmıs haslanmıs)
salça
sarmısak
tuz

YAPILIŞI:
Tereyagını eritinsalçayı koyun  kavurun pilavlık bulguruda ekleyerek kavurmaya devam edin sonra yeşil fasulyeyi ve tuzuda ekleyın suyunuda ekleyin ve bulgur pişene kadar kısık ateşte pişirin sonra biraz daha tereyagı eritip üzerine dokun sarmısakları da dovup biraz suyla sıvıtın ve servis yaparken üzerine dökün afiyet olsun..... 


EKŞİLİ



MAZEMELER:
5 tane orta buyuklukte kal ve kırmızı domates
Pilavlık bulgur
1 avuç kadar kal erik 
5yeşilbiber
1 buyuk sogan
maydonoz,dereotu salça ,tuz
 2 yumurta

YAPILIŞI:
Soganı ve biberleri orta buyuklukte dograyarak yagda kavurun  salçayı ekleyin biraz daha kavurun sonra orta buyuyklukte dogranmıs domatesi içine dokun 1 avuç pilavlık bulguru koyun biraz dereotu biraz maydonoz ekleyin tuzu da koyun ve suyunu ekleyın kısık ateşte pişmeye bırakın. domatesler pişince yemeginizde olmustur sonra içine 2 yumurtayı kırın ama sakın karıstırmayın top seklinde pişmesi gerekiyor. sonra altını kapatın biraz soguyunca servis tabagına tandır ekmegini(kızarmıs yufkayı) dograyın ve üzerine ekşiliyi eşit miktarda dökerek servis yapınız afiyet olsun..... 



KABAK SULUSU



 MALZEMELER:
  • 1 kışlık kabak
  • 1 soğan
  • 100 gr.kıyma
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz,pulbiber
  • Dereotu ve su
YAPILIŞI:
Kışlık kabağı ince şekilde kabuklarını soyalım ve küp küp doğrayalım.Tencereye tereyağını koyup eritelim.Yemeklik doğradıgımız soğanı ekleyip kavuralım.Kıymayıda ekleyip ıyma suyunu salıp çekene dek pişirelim.Salçayıda ekleyelim.Doğranmış kabakarıda ilave edip beş dakika karıştıralım.Sıcak su ekleyelim.Kısık ayeşte 25 dakika pişirelim.Tuz ve pulbiber ekleyelim.Servis ederken üzerine ince kıyılmış dereotu serpelim.(İsteğe göre yoğurtta yemegin üzerin dökülebilir)Afiyet olsun.
 ERZİNCAN USULU GENDİME ÇORBASI


 MALZEMELER:
  • 2 su bardağı kırık buğday
  • 1 iri soğan
  • 1 domates
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasülye veya
  • 1 su bardağı taze fasülye ince doğranmış
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • Tuz
YAPILIŞI:
Düdüklü tenceyere tereyağını koyup eritelim ve soğanı yemeklik dograyıp ekleyelim.Kavrulan sogana kabukları soyulmuş ve küp küp doganmış domatesi ekleyelim ve karıştıralım.Yıkanmış kırık buğdayıdaekleyelim.İstege göre haşlanmış kuru fasülye veya taze ince kıyılmış fasülyeyide ekleyelim ve karıştıralım.Sıcak su ekleyip düdüklümüzü kapatalım.Kaynayan düdüklümüzü 15 dakika sonra kapatalım.Yogurdumuzu su katıp çırparak ayran haline getirelim.Düdüklüyü açıp ince ince kıyılmış dereotu ve maydanozuda ekleyelim.Tuzunuda katıp 10 dakika yemegimizi pişirelim ve ocaktan alalım.Ayranı ılıştırıp yavaş yavaş çorbamıza ilave edelim.Nane serpip ister sıcak ister soguk olaak servis edelim.Afiyet olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar