ERZİNCAN YEMEKLERİ
ERZİNCAN USULU KEŞKEK
MAZEMELER:
2 tane tavuk budu
yarım kase kuru fasülye
1 kase ögütülmüs bugday
yağ,salça,pulbiber,tuz
YAPIŞIŞI:
1kase su koy ve ısıt sonra yarım kase kuru fasülyeyi ve 1 kase ögütülmüş bugdayı içine dök biraz haşla sonra 2 tavuk budunu koy ve pişir. sonra farklı bir kapda yağ,salça,pulbiberi yap tenceredeki karşıma kat sonra iyce ezilene kadar pişirservise hazır.
*1 küçük soğan
*100 gr kıyma
*1 kase erişte ( evde kesilmiş olursa daha güzel olur)
*1 kaşık tereyağ veya istediğiniz bir yağ
*1 kase yoğurt ( süzme yoğurt la daha güzel oluyor)
*kuru nane ve iki kaşık kadar tereyağ ve sıvıyağ karışımı
YAPILIŞI:
Tenceremizde ilk önce ince kıydığımız soğanlarımızı ve kıymamızı soteliyoruz.Sonra üzerine kaynar suyumuzu döküp,tekrar kaynamasını bekliyoruz.Kaynayınca içine eriştelerimizi ve 1 tatlı kaşığı tuzumuzu ekleyip eriştelerimiz pişene kadar bekliyoruz.Suyunu yaptığınız miktara göre ayarlarsınız.Sonra eğer süzme yoğurt kullanıyorsak yoğurdumuzu çorbanın suyuyla hem biraz ısıtıyoruz hemde sulandırıyoruz.Sonra bu yoğurdu çorbamıza karıştıra karıştıra ekliyoruz ve çorbamızı kenara alıyoruz.Yoğurtlu çorbalarda yoğurt eklendikten sonra kaynatılmaz yoksa kesilir.Sonra üzerinin naneli yağını yapıp çorbamıza ekleriz.
MAZEMELER:
4 yumurta(haslanmış)
4 adet kuru yufka (varsa erzincana ayit tandır ekmeği)
1 iri sogan
kavurma
ayran
tuz
YAPILIŞI:
Yufkalar küçük olarak parçalanır.bir kapta sogan küçük olarak dogranır ve kavurma ile pembelesene kadar kavrulur ve tuz eklenır sonra ayran ayrı bır kapta bıraz ısıtılır sonra parcalanan yufkaların uzerine dökülür.sonra kavurmalı karısım her yere eşit miktarda dagıtılır haslanmıs yumurtalarda dogranarak uzerine konur .yemegimiz bira karısık ama hos bir tadı var denemenizi tavsiye ederim afiyet olsun......
*100 gr kıyma
*1 kase erişte ( evde kesilmiş olursa daha güzel olur)
*1 kaşık tereyağ veya istediğiniz bir yağ
*1 kase yoğurt ( süzme yoğurt la daha güzel oluyor)
*kuru nane ve iki kaşık kadar tereyağ ve sıvıyağ karışımı
YAPILIŞI:
Tenceremizde ilk önce ince kıydığımız soğanlarımızı ve kıymamızı soteliyoruz.Sonra üzerine kaynar suyumuzu döküp,tekrar kaynamasını bekliyoruz.Kaynayınca içine eriştelerimizi ve 1 tatlı kaşığı tuzumuzu ekleyip eriştelerimiz pişene kadar bekliyoruz.Suyunu yaptığınız miktara göre ayarlarsınız.Sonra eğer süzme yoğurt kullanıyorsak yoğurdumuzu çorbanın suyuyla hem biraz ısıtıyoruz hemde sulandırıyoruz.Sonra bu yoğurdu çorbamıza karıştıra karıştıra ekliyoruz ve çorbamızı kenara alıyoruz.Yoğurtlu çorbalarda yoğurt eklendikten sonra kaynatılmaz yoksa kesilir.Sonra üzerinin naneli yağını yapıp çorbamıza ekleriz.
KELECUŞ
MAZEMELER:
4 yumurta(haslanmış)
4 adet kuru yufka (varsa erzincana ayit tandır ekmeği)
1 iri sogan
kavurma
ayran
tuz
YAPILIŞI:
Yufkalar küçük olarak parçalanır.bir kapta sogan küçük olarak dogranır ve kavurma ile pembelesene kadar kavrulur ve tuz eklenır sonra ayran ayrı bır kapta bıraz ısıtılır sonra parcalanan yufkaların uzerine dökülür.sonra kavurmalı karısım her yere eşit miktarda dagıtılır haslanmıs yumurtalarda dogranarak uzerine konur .yemegimiz bira karısık ama hos bir tadı var denemenizi tavsiye ederim afiyet olsun......
ERZİNCAN USULU ETLİ YAPRAK SARMASI
MAZEMELER:
Asma yapragı
Yarım kilo kıyma
salça
1domates
2 biber
dereotu
ince bulgur
Tuz
YAPILIŞI:
kıymay bulguru,derotunu salcayı dogranmıs biber ve domatesi ve tuzu bır kapta yogurun.
asma yapraklarını kucuk parçalara ayırın ve içten biraz alarak sarın. ayrı bir tencerenın dibinede yagda kavrulmus salca yapın ve doldurdugunuz dolmaları ıçine koyun hepsini aynı sekilde doldurun ve kısık ateşte yapraklar pisene kadar kaynatın . afiyet olsun.....
CINGILLI PİLAV
MAZEMELER:
Tereyagı
yeşil fasülye (dogranmıs haslanmıs)
salça
sarmısak
tuz
YAPILIŞI:
Tereyagını eritinsalçayı koyun kavurun pilavlık bulguruda ekleyerek kavurmaya devam edin sonra yeşil fasulyeyi ve tuzuda ekleyın suyunuda ekleyin ve bulgur pişene kadar kısık ateşte pişirin sonra biraz daha tereyagı eritip üzerine dokun sarmısakları da dovup biraz suyla sıvıtın ve servis yaparken üzerine dökün afiyet olsun.....
EKŞİLİ
MAZEMELER:
5 tane orta buyuklukte kal ve kırmızı domates
Pilavlık bulgur
5yeşilbiber
1 buyuk sogan
maydonoz,dereotu salça ,tuz
2 yumurta
YAPILIŞI:
Soganı ve biberleri orta buyuklukte dograyarak yagda kavurun salçayı ekleyin biraz daha kavurun sonra orta buyuyklukte dogranmıs domatesi içine dokun 1 avuç pilavlık bulguru koyun biraz dereotu biraz maydonoz ekleyin tuzu da koyun ve suyunu ekleyın kısık ateşte pişmeye bırakın. domatesler pişince yemeginizde olmustur sonra içine 2 yumurtayı kırın ama sakın karıstırmayın top seklinde pişmesi gerekiyor. sonra altını kapatın biraz soguyunca servis tabagına tandır ekmegini(kızarmıs yufkayı) dograyın ve üzerine ekşiliyi eşit miktarda dökerek servis yapınız afiyet olsun.....
KABAK SULUSU
MALZEMELER:
- 1 kışlık kabak
- 1 soğan
- 100 gr.kıyma
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- Tuz,pulbiber
- Dereotu ve su
YAPILIŞI:
Kışlık kabağı ince şekilde kabuklarını soyalım ve küp küp
doğrayalım.Tencereye tereyağını koyup eritelim.Yemeklik doğradıgımız
soğanı ekleyip kavuralım.Kıymayıda ekleyip ıyma suyunu salıp çekene dek
pişirelim.Salçayıda ekleyelim.Doğranmış kabakarıda ilave edip beş dakika
karıştıralım.Sıcak su ekleyelim.Kısık ayeşte 25 dakika pişirelim.Tuz ve
pulbiber ekleyelim.Servis ederken üzerine ince kıyılmış dereotu
serpelim.(İsteğe göre yoğurtta yemegin üzerin dökülebilir)Afiyet olsun.
ERZİNCAN USULU GENDİME ÇORBASI
MALZEMELER:
- 2 su bardağı kırık buğday
- 1 iri soğan
- 1 domates
- 1 su bardağı haşlanmış kuru fasülye veya
- 1 su bardağı taze fasülye ince doğranmış
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- Tuz
YAPILIŞI:
Düdüklü tenceyere tereyağını koyup eritelim ve soğanı yemeklik
dograyıp ekleyelim.Kavrulan sogana kabukları soyulmuş ve küp küp
doganmış domatesi ekleyelim ve karıştıralım.Yıkanmış kırık
buğdayıdaekleyelim.İstege göre haşlanmış kuru fasülye veya taze ince
kıyılmış fasülyeyide ekleyelim ve karıştıralım.Sıcak su ekleyip
düdüklümüzü kapatalım.Kaynayan düdüklümüzü 15 dakika sonra
kapatalım.Yogurdumuzu su katıp çırparak ayran haline getirelim.Düdüklüyü
açıp ince ince kıyılmış dereotu ve maydanozuda ekleyelim.Tuzunuda katıp
10 dakika yemegimizi pişirelim ve ocaktan alalım.Ayranı ılıştırıp yavaş
yavaş çorbamıza ilave edelim.Nane serpip ister sıcak ister soguk olaak
servis edelim.Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder