YEMEKLER

FIRINDA BEZELYELİ PATATESLİ TAVUK

MAZEMELER:
1 bütün tavuk
1 kase yogurt
2 yemek kaşığı salça
1 su bardagı tavuk suyu
1 kaşık marğarın
3 diş sarmısak
pulbiber, karabiber, kekik, kimyon,tuz  
YAPILIŞI:
Önce bir bütün tavuğu haşla sonra kemiklerinden ayır ve tavukları ice dilimler şeklinde farçala.Bir kaba koy ve üzerine bir tutam karbiber,pulbiber, kimyon ve 2 yemek kaşı kadarda kekik ekleyin  istediginiz kadarda tuz .3 diş sarmisagıda havanda döverek içine ekleyin. Sonra başka bir kasede 1 kase yogurdu ve 2 yemek kaşıgı salçayı ve 1 su bardagı tavuk suyunu bi kapda karıstır ve tavugun üzerine dok butun karışımı harmanla ve fırın tepsisine dök.200 derecelik fırına koy ve kızarıncaya kadar pişir. pirinç pilavı yaparak birlikte servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun..




TAVUK SOTE



Malzemeler:
  • 500 gr.Tavuk göğüs eti
  • 1 adet soğan
  • 3-4 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • 1 kaşık salçası
  • 1 çay kaşığı köri (varsa)
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızıbiber
Yapılışı:
  1. Tavuk etini kuşbaşı (tavla zarı büyüklüğünde) doğrayıp, tenceye sıvı yağ ve tavuk etlerini koyarak, hafif sulu kalıncaya kadar pişirelim.
  2. İnce ince kıymış olduğumuz soğan ve sivri biberleri etlerin üzerine ekleyip karıştıralım. 5 dakika kadar ağzı kapalı pişirelim.
  3. Daha sonra kabuğunu soyup küçük küçük doğradığımız domatesleri ilave edelim.
  4. Bir kasede baharatlar ve köriyi yarım bardak suda eritip domateslerin üzerine ekleyip tuzunu atıp, suyunu çekene kadar pişirelim.
  5. Pişen tavuk sotemizi sıcak olarak sunalım.
AFİYET OLSUN....

KAYSERİ MANTISI

 Hamuru için:
  • 3 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 kahve fincanı su
İçine:
  • 200 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • tuz, karabiber
Üzerine:
  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 çorba kaşığı salça
  • kırmızıbiber, tuz, nane,(kekik)
  • 8 su bardağı su (haşlamak için)
  • 5 diş sarımsak
  • yarım kilo yoğurt
Yapılışı:
  1. Hamuru yoğuracağımız kaba unu boşaltalım. Ortasını havuz gibi açıp yumurtayı,tuzu ve suyu ilave edelim. Hamurun hepsi toplanasıya kadar yoğuralım. ( hamuru bıçakla kestiğimizde içinde gözenek olmaması lazım.)
  2. soğanı rendeleyip kıymayı,tuzu ve karabiberi karıştırarak içini hazırlayalım.
  3. Hamurdan 2 yada 3 beze yapıp üzeri ne bir bez örterek 20 dk kadar dinlendirelim.
  4. daha sonra 1-2 mm kalınlığında yufkalar açıp 1.5-2 cm kareler keselim.kıymalı içten azar azar ortalarına koyuk, dört köşesi üstde ortada birleşecek şekilde katlayalım.
  5. katladıklarınızı tabanına un serpilmiş olan tepsiye aktarın.( eger buzlukta saklamak isterseniz 10 dakika kadar orta hararetli fırında kızartmadan fırınlayın. Soğunca poşetleyip buluğa koyabilirsiniz. Uzun süre dayanır.) kalan hamurlarıda bu şekilde açıp katlayın.
  6. Suyu tencereye alıp kaynatın.
  7. Kaynayan suyun içine mantıları salın. Ara ara yapışmaması için karıştırın. Mantılar pişmeye başlayınca yumuşar. Sizde birtane alıp pişip pişmediğini kontrol edin.
  8. Ayrı bir tavaya tereyağını aktarın ve yağda salçayı, tuzu , naneyi ve kırmızı biberi yakıp tenceredeki sulu mantının içine salçalı yağı aktarın. Tencerenin altını kapatın. Güzelce karıştırın.
  9. Sarımsaklı yoğurdunu hazırlayın. Sıcak olarak sulu mantıdan tabaklara üzeri yoğurtlu olarak servis yapın.
Afiyet olsun.





YOGURTLU KÖFTE


MAZEMELER:
Yarım kilogram ince bulgur
1 sogan
1 kaşik tuz
1 yemek kaşıgı nane
1 çay bardagı un
sarmısaklı yogurt
iki yemek kaşıgı salça ezilip sos yapılır

YAPILISI:
Bulgurun uzerine çıkacak kadar sıcak su dökülüp bulgur pilavı gibi pişirilir demlenmeye bırakılır. sonra bir tepsiye dökülüp içine tuz ve nanesi atılır. bir sogan rendelenir. bir cay bardagı un konup ince yogrulur.
el ıslatılarak top seklinde sekil verilir.sonra tencereye su ve tuz konup kaynatılır. su kaynayınca köfteler atılıp 5 dakika kaynatılır.servis tabagına alınıp üzerine sarmısaklı yogurt dökülür yagve su ile ezilen salça ıle suslenir afiyet olsun .....







FIRINDA TAVUK



MAZEMELER:
6 adet tavuk bögert
5 kasık yogurt 
3 kasık salca 
yarım cay bardagı sıvı yag
pul biber, tuz

 YAPILISI:
tavukları yıkayın ve fırın tepsisine yada bir borcama koyun. bi kasede yogurdu,sıvı yogurdu,salcayı,tuz ve fulbiberi iyce karıstırıp tavukların üzerine 200 derecelik dokün fırında kızarana  kadar pişirin afiyet olsun......


SOSYETE MANTISI


      Malzemeler:

  • 3 adet yufka
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1/2 çay bardağı su
İç Harcı için: 
  • 150 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • karabiber
  • tuz
  • 1/2 kaşık salça
Üzeri için:
  • Küçük bir kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kaşık tereyağ
  • 2-3 kaşık sıvıyağ
  • pul biber
Yapılışı:
  1. Sosyete mantısını yapmaya, iç harcını hazırlamakla başlıyoruz. Kıymaya rendelenmiş soğan ekliyoruz ve karabiber salça ve tuz ekleyerek, yoğuruyoruz.
  2. Su ve sıvıyağı bir kasede karıştırıyoruz.
  3. Yufkaları 4'e bölüp, bir parçasını alıyoruz. Sıvıyağlı karışımı fırça ile sürüyoruz, bir parça daha yufkayı üzerine koyup, yufkanın geniş kısmına kıymalı harçtan düzgünce seriyoruz. (Gül böreği yapar gibi). Rulo haline getirip, gül böreği şekli veriyoruz. Yani iki yufka üst üste geliyor, arası yağlanıyor.
  4. Bu ruloları 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  5. Yoğurdu bir kaseye alıp, ezilmiş sarımsak ekliyoruz.
  6. Bir küçük tavada tereyağ ve sıvıyağ katıp hafif çeviriyoruz. Altını kapatınca içine pul biber ekliyoruz.
  7. Fırından çıkan mantılarımızın üzerine hazırladığımız yoğurdu döküyoruz, onun üzerine de tereyağ sosunu döküp sıcak sıcak tüketiyoruz. Afiyet Olsun.

KARNIBAHAR KIZARTMASI


   MALZEMELER
1 orta boy karnabahar
3 yumurta
2 yemk kaşığı un
tuz
kızartmak için sıvı yağ
      YAPILIŞI
      Karnabaharları çiçek çiçek ayırın,güzelce yıkayın.Tencereye yerleştirin üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuz ilave ederek ocakta haşlayın.(çok fazla haşlamayın hafif diri kalsın)
      Derin bir kasede yumurtaları un ile çırpın,tavaya sıvıyağ ekleyin karnabaharları yumurtalı karışıma bulayıp kızgın yağın içerisine atın arkalı önlü güzelce kızartın,sarımsaklı yoğurt ile servis edin.(sıvı yağı tavaya iki parmak kadar koyun) AFİYET OLSUN.....


EVDE BEYTİ SARMA 



Malzemeler
  • 2 tane uzun lavaş
  • 1 adet yumurta
  • Yarım kilo kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Karabiber
  • Tuz
Salçalı Sos için;
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 fincan su
  • Tuz
Garnitür
  • Domates
  • Biber
  • Yoğurt
Hazırlanışı
  • Tavaya yağı ve yemeklik doğranmış soğanı koyup kavuruyoruz.
  • Kıymayı koyup iyice kavuruyoruz.Salçasını,tuzunu ve karabiberini ilave edip karıştırıp ocağı kapatıyoruz.
  • Lavaş ekmeğinin birini tezgaha yayıyoruz.Kenarlarını kesip çıkartıyoruz.(Kenarları kalın olduğu için)
  • Çırpılmış yumurtayı sürüp uzun kenarına kıymalı sostan döşeyip yavaşça sararak rulo yapıyoruz.
  • Verevine 3 parmak genişliğinde kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.
  • 200 derecede üzeri hafif kızarınca çıkartıyoruz.
Salçalı Sos için;
  • Yağımızı bir tavaya koyup üzerine de suda erittiğimiz salçayı ilave ediyoruz.Kıvamı ne sulu ne de koyu olacak şekilde kaynatıyoruz.
  • Servis tabağına fırından çıkarttığımız beytileri sıralıyoruz.
  • Tabağın ortasına yoğurdumuzu koyup sostan ilave ediyoruz.
  • Domates ve biber yerleştirip servis ediyoruz.
                                       Afiyet Olsun….


KARNIYARIK
     MAZEMELER:
                        
 5 adet orta boy patlıcan
2- 250 gr kıyma
3- 2 ad orta boy kuru soğan
4- 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
5- 3 ad rendelenmiş domates, 2 ad ince kıyılmış sivribiber
6- 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası
7- 2 ad ince kıyılmış sarımsak, karabiber,pulbiber, tuz,sıvı yağ
YAPILIŞI:
Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra bıçak yardımı ile uzunlamasına derince çizin, kızgın ateşte yumuşayıncaya kadar kızartın. kıyma, kurusoğan, maydanoz,domates, sivribier, domates salçası, biber salçası, sarımsak ve baharatını bir teflon tavada harmanlayıp iyice kavurun. Patlıcanların ortasını açarak hazırladığınız harcı koyun, karnıyarıkları yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Afiyet olsun.






YOGURTLU KIYMALI ERİŞTE



MALZEMELER: 
  • 2 su bardağı erişte
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 200 gr kıyma
  • 1 soğan 2 sivribiber
  • 2 diş arımsak
  • 1 rendelenmiş domates
  • Tuz,karabiber
YAPILIŞI:
Kaynamış bir lite suda eriştelerimizi haşlayalım ve süzelim.Bir tencerede iki yemek kaşığı zeytinyagında yemeklik doğranmış soğan,sarımsak ve sivribiberleri kavuralım.Kıymayı ekleyip iyice kavuralım.Rendelenmi domateside ekleyip biraz daha karıştıralım.Tuz ve karabiberide ekleyip ocaktan alalım.Süzgeçten aldıgımız erişteyi servis tabağına koyup üzerine eritilmiş tereyağı dökelim.Sarımsaklı yoğurduda eriştenin üzerine yayalım ve kıymalı harcımızıda ekleyelim.Sıcak olarak servis edelim.Afiyet olsun.



ETLİ EKMEK

Malzemeler:

3 adet ekmek hamuru (fırından alabilirsiniz)
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy domates
2 adet biber
Yarım demet maydanoz
250 gram kuşbaşı kuzu eti (iyice kıyın veya küçültün)
Tuz, karabiber

Etli Ekmek Tarifi:

İlk olarak derin bir kaba soğan, domates ve biberleri ince bir şekilde kıyın. Daha sonra maydanozu da incecik kıyarak içine katın. Malzemelere et, tuz ve karabiberi de katın.
Ekmek hamurunuzu kendi istediğiniz büyüklütte bezelere ayırın. Bu bezeleri pide biçiminde açarak hazırladığınız etli ekmek harcını üzerine elinizle güzelce yayın. Yaydıktan sonra avuç içinizle bastırın üstünden biraz. Hazırladığınız pideleri ısıttığınız 180 derecelik fırında 20 dakika civarında kontrol ederek pişirin. Etli ekmek hazır AFİYET OLSUN…

FIRINDA ETLİ PATATES


MAZEMELER:








  • Yarım kilo kıyma








  • 1 küçük soğan








  • 4-5 diş sarımsak








  • Kırmızı biber








  • Karabiber








  • Tuz

  • ÜZERİ İÇİN:

    • 2 tane patates
    • 2 yemek kaşığı salça
    YAPILIŞI:

    Soğanı incecik kıyın. Sarımsakları da ezip, kıymaya karıştırın. Baharatları da ekleyip iyice yoğurun. Kıymayı bir tepsiye yayın. Patatesleri halka halka doğrayıp kıymanın üzerine dizin. En son 1 kase salçalı su yapıp üzerine ekleyin ve 200 derece (fanlı) fırında 1 saat pişirin. Afiyet olsun....

    YILBAŞI  HİNDİSİ

    Malzemeler
    1 adet hindi
    10 adet arpacık soğan
    1 adet defne yaprağı
    1 çay bardağı zeytinyağı
    2 adet domates
    4 adet sivri biber
    Tuz, karabiber, kırmızı biber

    İç Pilav İçin:
    2 su bardağı pirinç
    2 doluca yemek kaşığı tereyağı
    2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
    1 kuru soğan
    200 gram kuzu ciğeri
    2 çorba kaşığı kuş üzümü
    3 su bardağı et suyu
    Yenibahar, karabiber, tarçın, tuz
    Yemeğin Tarifi
    Öncelikle kasaptan aldığınız orta boy hindiyi iyice yıkayıp, süzün.
    Ayrı bir yerde soğanları rendeleyin.
    Sarımsakları dövün veya küçük küçük doğrayın.
    İçine 2 limon suyunu ilave edin.
    Salçayı, tuzu, karabiberi, kekiği ve şekeri ekleyerek tüm malzemeleri iyice karıştırın.
    Hazırladığınız bu sosu tel süzgeçten geçirip, içine sıvıyağ ilave edin.
    Hindinin iç ve dış kısmına bu sosu fırça ile sürerek buzdolabında 1 gece bekletin.
    Sosun arta kalanını saklayın.
    Ertesi gün fırın tepsisini sıvı yağla yağlayın ve hindiyi fırın tepsisine yerleştirin.
    Kalan sosu bir kez daha hindinin üzerine sürün.
    Orta ısılı fırında üzeri nar gibi kızarana dek pişirin.
    NOT : Bu sosla hindi yerine tavuk da pişirebilirsiniz.
    Yışbaşı için hazırlayacağınız hindinin yada tavuğun daha lezzetli olması





    SULU KÖFTE



    MAZEMELER:

    200 gr.yağsız kıyma
    1 orta boy soğan
    Yarım çay bardağı pirinç

    1 patates
    1 yumurta
    ½ çay bardağı un
    Karabiber ve Tuz

    YAPILIŞI: 

    Kıymanın içine rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve yıkanmış pirinci koyarak iyice yoğurun. Fındık büyüklüğünde köfteler yapıp una bulayın.Bir tencereye7 bardak su koyarak kaynatın.Havuç ve patatesleri küp şeklinde doğrayın. Kaynayan suyun içine önce havuçları,daha sonra patatesleri atın, biraz yumuşayınca köfteleri teker teker ekleyin.Köftelerin pirinci piştiğinde ateşten indirin.Afiyet olsun....



    FIRINDA SEBZELİ TAVUK



    MAZEMELER:

    * 1 adet bütün piliç
    * 1 adet limon
    * 2 adet havuç
    * Kekik
    * Karabiber
    * Köri
    * Pul biber, Tuz
    * Zeytinyağı
    * 4 diş sarımsak 4-5 kuru soğan
    * 5-6 adet cherry domates
    * Yarım kilo konserve bezelye
    * 2 adet iri patates

    YAPILIŞI:

    * Tavuğu iyice yıkayıp limon suyuyla ovun.
    * Havuçları soyup büyük parçalara dilimleyin.
    * Patatesleri iri küpler halinde doğrayın.
    * Sarımsakları ve soğanları soyup ikiye bölün.
    * Bezeleyeleri ve domatesleri de ekleyerek tüm sebzeleri karıştırın.
    * Baharatları, tuzu, zeytinyağını ve birkaç damla limon suyunu harmanlayarak tavuğun her tarafına bu karışımı sürün.
    * Fırın poşetinin içini unlayın, tavuğu ve sebzeleri poşete yerleştirin. Poşeti birkaç yerinden delip ağzını sıkıca kapatın.
    * Önceden ısıtılmış 210 C fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirin.
    * Pişince poşetten çıkarıp birkaç dakika daha fırında tutun. AFİYET OLSUNNN....




    PATETESLİ SULU KÖFTE








    Malzemesi:

    4 adet patates
    500 gr. köftelik kıyma
    2-3 dilim bayat ekmek içi
    1 adet yumurta
    1 demet maydanoz
    2 adet kuru soğan
    2 çay k.tuz
    2 çay k. karabiber
    2 adet defne yaprağı
    1 yemek k. salça
    1 adet domates
    3 su bardağı sıcak su
    1 çay bardağı sıvıyağ
    Köfteyi hazırlamak için derin bir kaba kıymayı koyun üzerine ekmek içini ufalayın, ince doğranmış maydanozu, rendelenmiş  bir adet soğanı, yumurtayı, tuz ,biber katıp köfteyi yoğurun ve 15 dk. dinlendirin. Daha sonra  köfte harcından ceviz büyüklüğünde koparıp  hafifçe bastırarak köfte şekli verin. Köfteleri bir tavada kızgın yağda kızartın.
    Başka bir tencereye kalan yağı koyun bir adet soğanı içine doğrayıp koyun ve az biraz kavurun, doğranmış domatesi salçayı katıp bir iki karıştırın daha sonra patatesleri soyup birer santim uzun olarak doğrayın ve tencereye koyun bir iki dakika karıştırıp sıcak suyu ve defne yaprağını  katın. Kaynamaya başladıktan sonra hazırladığınız köfteleri koyun yaklaşık yarım saat pişirin. Yemeği sıcak servis yapın .AFİYET OLSUNNN....





    PATLICAN MÜCVER


    Malzemeler

    bir kilo patlıcan
    iki adet yumurta
    üç yemek kaşığı un
    bir demet maydanoz
    üç yemek kaşığı rendelenmiş beyaz peynir
    bir tutam nane
    bir tutam karabiber
    bir tutam kırmızı biber
    bir tutam tuz

    üzeri için;

    üç adet domates
    iki yemek kaşığı zeytinyağı
    üç- dört diş sarımsak
    bir şeker kaşığı tuz

    kızartmak için;

    sıvı yağ
    Patlıcanları alacalı bir şekilde soyup küp küp doğruyoruz. Sonra bir su bardağı su ile birlikte tencereye koyuyoruz. Patlıcanlar yumuşayana kadar haşlıyoruz. Patlıcanların suyunu süzüp  ayrı bir kaba çıkartıyoruz. İçine  yumurta, peynir, un, maydanoz ve baharatlarıda ekleyerek karıştırıyoruz. Bir tavayada sıvı yağı koyup kızdırıyoruz. Bir kaşık yardımıyla harcımızdan alıp arklalı önlü kızartıyoruz. Kızartığımız mücverleri yağını çekmesi için havlu peçete üzerine çıkartıyoruz. Tüm harcımızı bittirdikten sonra üzeri sosu için domatesleri rendeleyip yağ, tuz ve rendelenmiş sarımsaklarla birlikte kavuruyoruz. Domatesler iyice ezildikten sonra sosumuzu mücverlerin üzerine gezdirerek  sıcak sıcak servis yapabilirisniz. Afiyet olsun.


    EV YAPIMI LAHMACUN


    MAZEMELER:
    2 su bardağı un 
    2 çay kaşığı tuz
    3 gr kuru maya
    1/2 tatlı kaşığı toz şeker
    1/4 su bardağı ılık su
    150 gr yogurt
    450 gr domates
    1 orta boy soğan
    250 gr kıyma
    5 diş sarmısak
    5 adet sivribiber 
    karabiber 
    1 limon

    YAPILIŞI:
    1) Ön hazırlık olarak ;soğan, maydonaz , domates sivri biberi ince  kıyın .sarımsağı dövün.  içine katin karabiber ,biraz salca  ve tuzu ekin  mikserden geçirin bi kaba alın. 
    2) hamurun yapılışı: ılık suya sekeri ve mayayı koyun ve eritin sonra tuz ve yogurdu ilave edin karıstırın sonra unu ilave ederek hamur haline getirin çok sert olmasın sonra eksimeye bırakın
    3)Ekşiyen hamuru küçük toplar seklinde ayırın ve tek tek yuvarlak bi şekilde oklava yardımı ile açın ve hazırlamıs oldugumuz kıymalı karısımı az bir biktar koyarak hamurun her tarafına yayın .
    4) kızdırılmış teflan veya seramık bi kapaklı tavaya koyun ve agzını kapatın hamurun altı kızarana kadar pişirin. bu işlemi diger hamurlar içinde yapın sonra içine sogan ve somates kıyıp sararak servis yapınız. afiyet olsun........




    SEMİZOTU YEMEGİ



    MAZEMELER:

    3 bağ semiz otu
    1 tane kuru soğan
    1 tane domates
    1 küçük kırmızı biber
    1 çay bardağı pirinç
    1 avuç kıyma
    1 tatlı kaşığı salça, tuz, sıvıyağ

    YAPILIŞI:

    Semizotunu ayıklanıp suyunda çamur kalmayana kadar yıkayın. 2 santim uzunluğunda doğrayın. Soğanı yemeklik küçük küçük doğrayıp, yağ da kavurun. Kıymayı ekleyip tekrar kavurun. Domates ve biberide ekleyip bir kaç kez karıştırın. Semizotuyla birlikte 1 su bardağı kadar su ekleyin. Pirincinide katıp, pişmeye bırakın. Yemek suyunu çekerse sıcak su ilavesi yapabilirsiniz. Arzuya göre 1 tatlı kaşığı salça ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun

    Yorumlar

    Bu blogdaki popüler yayınlar